23 Aralık 2010 Perşembe

İnternet reklamcılığında kilometre taşı

Amerika’dan medya harcamaları ile ilgili beklenen haber geldi; eMarketer tahminlerine göre 2010 yılında Amerikalı medya profesyonelleri ilk defa online reklamcılığa gazetelerden daha çok bütçe harcadı. 2010 yılında online ve basılı gazetelere yüzde 6.6’lık bir düşüşle toplam 25.7 milyar dolar reklam harcaması yapıldı. Sadece basılı gazete reklam harcamaları yine tahminlere göre yılı düşüşle yaklaşık 22.8 milyar dolar harcama ile kapatacak. Aynı esnada online reklam harcamalarının Amerika’da yüzde 13.9 artarak 25.8 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor.
2011 tahminleri gazete ile internet arasındaki harcama farkının artacağı yönünde, toplam gazete harcaması ( basılı + online ) 24.6 milyar dolar civarlarına düşecek. Sadece basılı gazete harcaması 21.4 milyar dolara inecek , online reklam harcaması ise 28.5 milyar dolara tırmanacak.
eMarketer CEO’su Geoff Ramsey “ Bu sonucu uzun zamandır tahmin ediyorduk , şimdi görüyoruz “ şeklinde açıklama yaptı.
Ekonomik kriz döneminde tüm reklam bütçeleri düşmesine rağmen online gazete reklam kullanımı arttı. 2010 yılında online gazete reklam harcamaları tüm gazete harcamalarının yaklaşık yüzde 11.7’sini oluşturacak. Bu oranın seneye yüzde 13’e yükselmesi öngörülüyor.
Basılı gazete reklam harcamalarındaki düşüşün devam etmesi bekleniyor. 2006 yılından beri  Amerika’da basılı gazete harcamalarının neredeyse yarı yarıya düştüğü gözlemleniyor. Buna karşın total online reklam harcamasının 2014 yılında 40 milyar doları geçmesi öngörülüyor.
Bu rakamlar kesin olmasada Amerika’daki online reklamcılığın gidişatı hakkında bizlere fikir vermesi açısından önemli. Online reklamcılığın önünde bir tek televizyon mu kalacak? Yoksa rakibinden çekinen televizyon mecrası masaya oturup online ile ortak noktalarda birleşmeye mi çalışacak? Önümüzdeki yıllarda birçok değişim bizleri bekliyor.
Türkiye reklam pastasına bakıldığında basılı harcamalar online harcamaların üzerinde  ve önümüzdeki birkaç yılda da böyle devam edeceği tahmin ediliyor. Bundan sonraki yıllarda tüm reklam mecralarındaki artış oranından daha yüksek artışlar online reklam bütçeleri için olası, bu durumun mecra sıralamalarına nasıl yansıyacağını hepimiz yaşayıp göreceğiz.
Bir teoriye göre Türkiye’de 2036 yılından sonra gazete basılmayacak, sadece online yayınlanacak.  Bence 2036 yılından uzun bir süre sonrasında da bu teori gerçekleşmeyecek. İlk televizyonlar çıktığında insanlar radyo içinde aynı kehanette bulunmuşlardı fakat radyo yeni teknolojilerle desteklenerek hayatına günümüzde devam ediyor, gelecekte de devam edecek. Aynı şekilde 80’li yılların başında video evlere girmeye başladığında sinema salonları boşalacaktı, fakat sinemada yeni teknolojilerle popülerliğini arttırarak devam ettirdi.
Zaman değiştikçe reklamlarının yayınlandığı mecralar gelişir, değişir.  Kendilerine gerekirse yeni  yaşam alanları açarak ( internetten radyo dinlemek gibi ) işlevlerini devam ettirirler.
omddijitalblog.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇOK OKUDUK BİRAZ GÖZ DİNLENMESİ YAPALIM

SOR VE CEVABINI ÖĞREN BİLMEDEN GEÇME