27 Ocak 2011 Perşembe

Facebook Beğen linki ne kadar etik ?



Facebook'un sponsored story/sponsorlu öyküleri ve Twitter'ın  promoted tweet/ terfi edilmiş tweetleri reklam olarak kullanması etik tartışmanın fitilini ateşledi.
Facebook, "like" (beğen) seçeneğinin yeni bir reklam aracı olduğunu iki gün önce duyurmuştu. Yani bir kullanıcı markayı Facebook üzerinden "beğen"diğinde, bu kullanıcının arkadaşlarının sayfasına ilan veren tarafından parası ödenen "sponsorlu öykü" gidiyor. Kullanıcıların bu gönderiyi engellemelerini sağlayabilecek herhangi bir uygulama da yok.
Facebook, kullanıcı yorumlarını reklam olarak kullanmanın çok etkili bir tanıtım aracı olduğunu belirtiyor.
Fakat Facebook'un üyeleri reklam için kullanması etik bir tartışmanın fitilini ateşliyor. Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi Genel Müdürü Marc Rotenberg "Facebook, üyelerin rızası olmadan, onların adları ve beğenileri üzerinden para kazanıyor ve bu karşı çıkılması gereken  bir yöntemdir" diyor.
Twitter'ın da Facebook'un "sponsorlu öykü"sü gibi bir uygulaması var: promoted tweets (Terfi etmiş tweetler) Bu tweetler ilan verenler tarafından hazırlanmış ve arama sonuçlarında en üstte ve popüler konu başlığı altında bulunuyor. Facebook ve Twitter uygulaması arasındaki temel fark, Twitter'daki, promoted tweetler ilan veren tarafından yazılırken, Facebook'da bir kullanıcının yorumu reklama dönüşüyor.
İki sosyal ağ da, insanların görmezden gelebileceği sanal bilboardlar yerine, kullanıcıların sosyal ağ deneyimleri ile uyumlu reklam seçenekleri üzerine çalışıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇOK OKUDUK BİRAZ GÖZ DİNLENMESİ YAPALIM

SOR VE CEVABINI ÖĞREN BİLMEDEN GEÇME