21 Aralık 2010 Salı

Hakan Aytaş'ın 2011 sosyal ağlar üzerine tahminleri

Ne haddime demiş olsam bile aklımdan geçen olasılıklar var. İnternet üzerine epeyce bilgisi olan bir dostumla uzun uzun konuşurken bana tahminlerimi sordu. Sence ne olur sorusuna verdiğim cevaplar..
Facebook: Her geçen gün verimliliği artan sosyal ağ sitelerinin yanı sıra gidişatı iyi olmayan projelerde var. İlk olarak Facebook’ u ele alalım. Sürekli yenilik yapmış olması bir bakıma iyi bir bakıma kötü. Son güncellemesinde bile kesintiye uğramış bir sosyal ağdan bahsediyorsak bu durum muhtemel. Facebook artık etkileşim olarak sınırlarını zorladı bana göre. Bundan sonra yapacağı yenilikler makyajdan ibaret olmayacaktır diye düşünüyorum. Facebook mail hesaplarını aktive ettikten sonra aklıma yeni yenilikler geldi. İlerde belki  Live Cam olayına girebilir. Ya da uygulamaları destekleyebilir. Ama nereye kadar. ComScore‘ un verilerini daha önce paylaştım. Dilerseniz buradan göz atabilirsiniz. 2011 yılında bu veriler geçen yıla oranla daha az artış gösterecek ve gitgide bu sayı azalacak. Kitlesini kaybedecek demiyorum. Fakat sınıra dayanacak.
FourSquare: 2011 yılının en başarılı projelerinden birisi FourSquare olacak. (yineliyorum hala kullanmıyorum..) Şirketler sosyal medya kampanyalarını FourSquare üzerinden planlayacak. Ülkemizde de sıklıkla kullanılacak ve tercih edilecek. Yenilik süresi olarak istikrarlı bir yol izliyor. Kullanıcıyı kendine bağlı bırakacak yenilikleri koruyacak ve diğer ağlar arasındaki aktivitesini yükseltmiş olacak. Bu da kitlesini genişletecek anlamına geliyor. İstatistiki bilgi vermek imkansız şu durumda lokasyon bazlı servislerin önünde gidiyor.
Twitter: Zaten amacını aşmış bir platform olduğunu hepimiz biliyoruz. Son yeniliğinden bu yana dikkatleri üzerine epeyce toplamış ve üye sayısını arttırmış durumda. Geleceği çok parlak görünsede akılcı yenilikler üretmesi şart.En büyük yeniliği kendi adıma konuşacak olursam tweetlerin altında yorumların birikmesi olabilir. Herkese laf yetiştirmek bazen yorucu olabiliyor.
FriendFeed: Kan kaybediyor diyecek olsam bile yine de kullanıyoruz. Pek bir atraksiyonu olmasa da yeni katılımcılar için daha cazip bir platform. Cümle karmaşası yok. Sosyal ağlar arasında etkileşimi daha çabuk olan bir servis. İlerde ne olacağı belirsiz.
Flickr: Yeniliğinden bi haberiz.. Daha geniş kapsamlı aplikasyonlar üretmeli. Yine de canlığını koruyan bir yapısı var.
Tumblr: Yeni yeni keşfedilen bir servis. Kullanıcıların blog üzerinde gereksinimi olan her özelliğe sahip. Sürekli yenilik yapılmasına gerek duyulmayan bir yapısı var.  Canlılığını koruyacaktır.
Şimdilik bu kadar… 2. bölüme ilerleyen günlerde devam edeceğim. İş yoğunluğumdan dolayı fırsat bulamıyorum malum. Sosyal ağlar üzerindeki tahminlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇOK OKUDUK BİRAZ GÖZ DİNLENMESİ YAPALIM

SOR VE CEVABINI ÖĞREN BİLMEDEN GEÇME