11 Aralık 2010 Cumartesi

Sosyal Medya İle Yapabileceklerimiz


Web dünyası ve sosyal medyayla ilgili en iyi şeylerden biri de her gün birbirinden güzel ve heyecan verici yeni içeriğin yayınlanıyor oluşu. Eğer düzenli bir blog okuyucusuysanız, mutlaka herkesle paylaşmak istediğiniz makale ve yazılara denk geliyor olmalısınız. Peki bu yazıları paylaşmanın en iyi yolu hangisi?
Neyse ki bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Bloglar, sosyal ağlar, anında mesajlaşma ve mobil telefonlar bunun için en iyi yollar. İşte bir blog yazısını paylaşmanın en iyi 20 yolu:
Sosyal Medya ile: 

1. TwitterBir blog yazısının linkini belki de en hızlı ve en etkili paylaşım yollarından biri Twitter. Ancak Twitter’ın 140 karakterlik sınırını göz önüne alırsak link paylaşırken tinyurl ya da bit.ly gibi bir URL kısaltıcı kullanmanızı tavsiye ederiz.

2. FacebookDünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook üzerinden link paylaşmanız oldukça kolay ve kitlelere ulaşmanız açısından da etkili.

3. Digg it: Digg it de blog yazılarınızı sadece arkadaşlarınıza değil, büyük kitlelere de ulaştırmanızı sağlayacak.

4. MySpace Profile: En iyi yazılarınızı paylaşırken dünyanın 2. en büyük sosyal ağını unutmayın. Linki MySpace profilinizde paylaşın böylece tüm arkadaşlarınız yazınıza kolayca ulaşabilsin.

5. LinkedIn: Bazı blog yazıları LinkedIn’deki iş ağınız üzerinden de paylaşmaya uygun olabilir. Linki ana sayfada yer alan Network Updates bölümüne ekleyerek paylaşabilirsiniz.

6. StumbleUpon: StumbleUpon eğlenceli websiteler ve faydalı bilgiler bulmak için çok iyi bir ağ. Bu yüzden blog yazılarınızın linklerini StumbleUpon yoluyla mutlaka paylaşmalısınız.

7. Delicious: Delicious sadece yazılarınızı paylaşmak için değil, başkalarının da kolayca bulabilmesi için blog yazılarınızı kategorilendirebileceğiniz oldukça etkili bir alan. Bununla beraber Delicious hesabınızı Facebook, Friendfeed gibi diğer sosyal medya ağlarıyla da entegre etmeniz mümkün.

8. FriendfeedBir sosyal medya aggregator’ı olan FriendFeed’de video, link ve resimleri paylaşmaktan keyif alan çok büyük bir topluluk olduğunu söyleyebiliriz. Friendfeed bookmarklet sayesinde blog yazınızı kolayca FriendFeed’e eklemeniz mümkün.

9. Reddit: Reddit yazı ve makaleleri paylaşmak ve oylamak için oldukça kullanışlı başka bir sosyal medya sitesi. Bir linki paylaşmak oldukça hızlı ve basit.

Blog Yolu ile:

10. Reblogging: Başarılı bir makale hakkında blog yazmak tartışılan konular hakkında söz sahibi olmak için en iyi yollardan biri. İlgili yazının linkini ekleyin, bununla ilgili yorumunuzu yazın ve bütün okurlarınızla bunu paylaşın. Tabi ki bu arada kendi kişisel blog yazılarınızı ihmal etmeyin.

11. Google Reader: Google Reader blog yazılarını paylaşabilmek için büyük özelliklere sahip. Eğer blog ve haber okumak için Google Reader’ı kullanıyorsanız şanslısınız, tek yapmanız gereken blog yazılarının altındaki “share” butonuna basmak. Bu sayede ilgili yazıyı tüm Google arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Ayrıca isteğe bağlı olarak not ve yorumlar da ekleyebilirsiniz.

12. Tumblr ya da Posterous: Eğer blog yoluyla bir şeyler paylaşmak istiyorsanız, ancak bununla ilgili bütün bir blog yazısı yazmak istemiyorsanız bunun için de harika seçenekleriniz var. Tumblr ve Posterous. Bunlar için, resim ve yazılar paylaşabileceğiniz tam teşekküllü blogların basit ve kolay versiyonları diyebiliriz.

13. TwitThat: TwitThat blog yazılarını paylaşmak için kullanılan en hızlı ve kolay araçlardan bir tanesi. İstediğiniz yazıyı Twitter’a kolayca ekleyebilirsiniz. Sadece TwitThat imlemesini kullandığınız tarayıcının toolbarına ekleyin ve yayınlamak istediğiniz yazı için bu ime tıklayın.

14. Shareaholic: Blog yazınızı paylaşabilmek için onlarca sosyal ağ var ancak sadece bir yazıyı yayınlamak için bu hesapların hepsini ziyaret etmek bazen oldukça zor gelebilir. Eğer bir Firefox kullanıcısıysanız hemen Shareaholic’i indirmenizi tavsiye ederiz. Bu eklentiyle kullandığınız tüm sosyal hesaplarınızda bir tıkla link paylaşabilirsiniz.

15. Ping.fm: Eğer meşgul biriyseniz blog yazılarınızı tüm bu sosyal medya sitelerinde paylaşmak için vaktiniz olmayabilir. Merak etmeyin, hepsini bir seferde yapabileceğiniz bir yol var! Ping.fm tüm sosyal ağlarınıza bağlanır ve güncellemelerinizi LinkedIn, Twitter, Facebook gibi istediğiniz her hesabınıza gönderebilmenizi sağlar. Yazılarını tüm web üzerinde paylaşmak isteyenler için!

Diğer Yöntemler

16. Emailing: Email her zaman paylaşım için iyi bir yoldur, özellikle de aile ve yakın arkadaşlarımızla. Belki Twitter’da olduğu kadar fazla kişiye ulaşamayabilirsiniz. Ancak emin olun ki bu yolla yazılarınızın sizin kadar sosyal medyayla ilgisi olmayan kişilere de ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

17. Texting: ShareThis gibi eklentilerde “kısa mesaj” seçeneğinin olduğunu da biliyor muydunuz? iPhone ve diğer mobil tarayıcılar mesaj yoluyla gelen linklere çok daha kolay ulaşabiliyorlar.

18. IM Durum Değiştirmek: IM durumunuzu yazdığınız ya da sevdiğiniz yazıların linkleriyle değiştirebilirsiniz.

19. IM Gönderin: Eğer IM durumunuzda link paylaşmak istemiyorsanız, linki arkadaşlarınıza IM yoluyla gönderebilirsiniz.

20. Konuşun: Bu iş için sadece interneti kullanmak yeterli olmayabilir. Birebir iletişimi hiçbir zaman unutmayın. Bir arkadaşınızı arayın ve birlikte bir kahve içerken ona yazınızdan söz edin. Eğer gerekli olursa linki daha sonra ona gönderebilirsiniz!

Kaynak : Mashable

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇOK OKUDUK BİRAZ GÖZ DİNLENMESİ YAPALIM

SOR VE CEVABINI ÖĞREN BİLMEDEN GEÇME