30 Aralık 2010 Perşembe

Facebook, Google’ı geçti, tablet ve akıllı telefon savaşı patladı

Tablet bilgisayarların, sosyal paylaşım sitelerinin, 3 boyutlu televizyonların ve akıllı telefonların hayatımızdaki yerinin yaygınlaştığı 2010’da, teknoloji dünyasında da denge değişiklikleri oldu. 2010’da internet devi Google, dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi olma ünvanını Facebook’a kaptırırken, tablet bilgisayar ve akıllı telefon savaşı başladı.


TEKNOLOJİK anlamda bir çok yeniliğin hayatımıza girdiği 2010 yılı, geleceğe yol gösterecek yeni teknolojik gelişmelerin de habercisi oldu. Tablet bilgisayarların, sosyal paylaşım sitelerinin, 3 boyutlu televizyonların ve akıllı telefonların hayatımızdaki yerinin yaygınlaştığı 2010’da, teknoloji dünyasında denge değişiklikleri oldu. 2010’da internet devi Google, dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi olma ünvanını Facebook’a kaptırdı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de Times dergisi tarafından ‘Yılın İnsanı’ ödülüne layık görüldü. iPad ve iPhone ile 2010’da adından söz ettiren Apple’ın CEO’su Steve Jobs ise Financial Times gazetesi tarafından yılın CEO’su seçildi.
Tablet bilgisayarın doğuşu
Cnn.com’un derlediği bilgilere göre, 2010 yılında en çok konuşulan ve geleceği en parlak olarak görülen teknolojik ürün tablet bilgisayarlar oldu. Ocak ayında tanıtılan Apple’ın tablet bilgisayarı iPad, pek çok yazılım şirketi tarafından geliştirilen uygulamaları ve standart taşınabilir bir bilgisayarın dörtte bir ağırlığıyla bilgisayarların önümüzdeki dönemde nereye gideceğini ortaya koydu. iPad’in ardından, Samsung da Galaxy isimli tablet bilgisayarını piyasaya sürdü. Kısa bir sürenin ardından da Apple’ın akıllı telefon piyasasındaki büyük rakibi Blackberry, Playbook isimli tablet bilgisalarını tanıttı.
Google’ı geride bıraktı
İnternet dünyasının en çok ziyaret edilen adresi Google, 2010 yılında bu ünvanını sosyal paylaşım sitesi olan Facebook’a kaptırdı. 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg de 5 yılda yakaladığı bu başarı ile Time dergisi tarafından yılın insanı seçildi. 26 yaşındaki Zuckerberg’in kişisel serveti Facebook sayesinde 6.9 milyar dolara ulaştı.
Akıllı telefon savaşı kızıştı
Apple ve Blackberry’nin liderlik mücadelesinde olduğu akıllı telefon pazarında, Google’ın işletim sistemi Android ile donatılan cihazlar da sesini yükseltmeye başladı. HTC ve Samsung gibi üreticiler, akıllı cep telefonlarında bu sistemi kullanırken, her iki üreticinin de bu yıl satışlarını ciddi oranda artırdı gözlemlendi. Diğer taraftan Microsoft da kendi geliştirdiği Windows Phone 7 işletim sistemi ile rekabete dahil olacağını duyurdu.
Oyun konsolunda kol dönemi bitti
VİDEO oyunlarının, artık herhangi bir kumanda koluna ihtiyaç duymadan vücut hareketleriyle oynanması da bu yılın öne çıkan teknolojik yeniliklerinden biri oldu. Microsoft’un, Xbox 360 oyun konsolu için geliştirdiği Kinetic sistem, oyuncunun kol ve bacak hareketlerini takip ediyor ve oyundaki karakteri ona göre yönlendirillmesini sağlayor. Oyun konsolundaki bir kamera ile takip edilen oyuncu, hayali bir direksiyon tutar gibi oturduğu yerden yarış oyunu oynayabiliyor. Haziran ayında satışa sunulan bu üründen yıl sonuna kadar 5 milyon adet satılması planlanıyor. Sony de Playstation 3 için sunduğu Move adlı kol ile oyunların daha interaktif oynanmasına imkan tanıyor.
iPhone 4 için tüm dünyada kuyruk oluştu
GELİŞTİRİLEBİLİR uygulamaları ile akıllı telefonlar arasında en çok konuşulan iPhone, döndüncü nesli ile Apple mağazaları önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Piyasaya sunulmadan önce bir Apple mühendisinin barda telefonun prototipini unutması ile fotoğrafları ortaya çıkan iPhone 4 yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başardı. 2010 yılında 14.1 milyon adetlik telefon satışı gerçekleştiren Apple, yine de en yakın rakibi Blackberry’nin 14.2 milyon adetlik satışıya geride kaldı. Diğer taraftan iPhone 4 anten problemi nedeniyle de uzun süre gündemde kalmıştı. Telefonun çelik kasasının bir noktasına elle dokunulduğunda telefon sinyalinin düştüğü öne sürülmüş, Apple da ücretsiz kılıf dağıtılacağını açıklayarak bu soruna çözüm getirmişti.
HÜRRİYET.COM.TR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇOK OKUDUK BİRAZ GÖZ DİNLENMESİ YAPALIM

SOR VE CEVABINI ÖĞREN BİLMEDEN GEÇME